به گزارش روابط عمومی موسسه زیتون، یکی از پروژههای مهم موسسه زیتون در راستای معرفی جهانی امام حسین (علیهالسلام) «ویکی حسین» یا دانشنامه تخصصی امام حسین (علیهالسلام) است. این دانشنامه حالا با تولید، جمعآوری، ترجمه و انتشار محتوا با محوریت شخصیت و سیره امام حسین (علیهالسلام)، واقعه عاشورا، معرفی اصحاب و یاران امام و بسیاری موضوعات دیگر به دو زبان فارسی و انگلیسی به روزهای بالندگی خود رسیده است.
یکی از بخشهای ویکی حسین (علیهالسلام) که البته دانشنامه نویسان آن را «رده» مینامند، اختصاص به اسامی شهدای کربلا دارد. شاید شهدای کربلا برای اکثر شیعیان و به طور عموم محبان امام حسین (علیهالسلام) شامل خاندان گرامی اهل بیت (علیهمالسلام) و یارانشان یا همان روایت مشهور 72 تن هستند. اما در این میان نام برخی از اصحاب امام همچنان ناشناخته باقی مانده است و برخی دیگر در اصل حضورشان در سپاه امام و حادثه کربلا تردید وجود دارد. البته آن دسته افرادی که اهل تحقیق و مطالعه هستند، به طور یقین آشنایی بیشتری با قهرمانان نبرد عاشورا دارند.
شاید جالب باشد بدانیم تعداد شهدای کربلا بیش از صد تن است. دلاورانی از جمله «عبدالله بن یزید بن ثبیط عبدی» که با دو فرزند خود برای یاری امام مخفیانه از بصره خارج شد یا «عقبه بن صلت جهنی» که به همراه همسرانش از روستاهای اطراف مدینه خود را به قافله امام رساند، « حماد بن حماد خزاعی مرادی» که در زیارت رجبیه از او نام برده شده و «سعید بن عبدالله حنفی» که دارایی و اموال فراوانش را رها کرد و به اصحاب امام پیوست و بسیاری دیگر از جوانمردانی که خود را در تاریخ جاودانه کردند اما کمتر نشانی از نام و نشانشان را شنیده یا خواندهایم.
کارشناسان ویکی حسین (علیهالسلام) با تتبع و بررسی منابع تاریخی معتبر و مقاتل صحیحالسند تلاش دارند با تهیه فهرست کاملی از شهدای کربلا، محبان امام حسین (علیهالسلام) را به یاران ایشان نزدیک کنند؛ موضوعی که به تدریج در حال تکمیل است و تاکنون 181 تن از شهدای کربلا در ردهای به نام «شهیدان کربلا» معرفی شدهاند. این اسامی بر اساس حروف الفبایی دستهبندی شده و هر صفحه به یک شهید اختصاص یافته است که در کنار معرفی کامل و محل زندگی هر شهید، چگونگی نقشآفرینی هر یک از این بزرگواران نیز تشریح شده است.
نکته قابل ذکر اینکه این رده به دو زبان فارسی و انگلیسی جمعبندی شده و تا تکمیل و اتمام داده محتوایی این بخش، چیز زیادی باقی نمانده است. البته در نسخه انگلیسی دانشنامه علاوه بر معرفی شهیدان کربلا و نیز اسامی قاتلان نبرد عاشورا از تاریخنویسان و راویان حدیث نیز که در کربلا به شهادت رسیدهاند، نام برده شده است.
رده شهیدان کربلا در بخش «دسترسی به مداخل» نسخه فارسی و " indexes " نسخه انگلیسی «ویکی حسین (علیهالسلام)» برای عموم کاربران و علاقهمندان به مباحث و معارف حسینی قابل دریافت و مطالعه است.
ثبت نظر شما